Möt vår Cecilia Ramberg – Hållbarhet på systemnivå

Cecilia Ramberg har genom hela sitt yrkesliv drivits av en tydlig vision: att skapa verklig förändring inom industrin för att minska belastningen på miljön.
Det som fick mig att börja engagera mig var en stark vilja att förändra vid källan till problemet, minska utsläppen genom att ändra i industrin istället för att reglera utsläppen när de väl finns, förklarar hon.

Redan som barn var Cecilia Ramberg nyfiken på hur saker hängde ihop. Hon växte upp med en stark känsla för rättvisa och en vilja att förändra världen, något som följt henne genom hela livet.
– Jag har alltid haft ett intresse för system och hur de påverkar oss. Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur komplexa frågorna är – och det gör det bara ännu mer spännande, säger hon.

Det var dock inte självklart att hon skulle arbeta med industri och hållbarhet. Hennes akademiska bana började med teknisk fysik på Chalmers, men hon läste också journalistik – en kombination som speglar hennes filosofiska ådra.
– Jag är ingenjör i grunden, men också filosofiskt lagd. Jag gillar att tänka kring system och se helheten. Jag är den som ofta har huvudet uppe i det blå, och därför tycker jag om att jobba med människor som är mer jordnära – det är då jag fungerar bäst.

Hitta samarbeten på nya sätt
För henne handlar hållbarhet inte bara om miljö, utan också om social rättvisa. Hon menar att de yngre generationerna inspirerar henne.
– Det känns jätteviktigt att ha kontakt med unga människor. Min roll är att jämna vägen för nästa generation, att underlätta så att omställningen går snabbare. Vi måste skapa nya berättelser om vart vi ska.

Som en del av forskningsinstitutet RISE har Cecilia sedan många år tillbaka haft möjlighet att omsätta akademisk forskning till konkret nytta.
– Det är en rolig utmaning – akademisk forskning är avgörande för att skapa grundläggande ny kunskap, men vi är här för att använda den i praktiken också.

Idag arbetar Cecilia med Net Zero Industry, där hon anser att en viktig del av hennes roll är att skapa bredare samarbeten för att bryta kopplingen mellan ekonomisk tillväxt och ökad resursanvändning.
– Om vi ska förändra vårt sätt att skapa välfärd, måste vi samarbeta på ett nytt sätt. Vi behöver fundera i banor kring hur vi egentligen får till en högre systemnivå där folk fortfarande kan använda sina spetskompetenser men samtidigt ändra våra konsumtionsvanor, säger hon.

”Våga börja, det är roligt!”
För beslutsfattare som vill börja arbeta hållbart har hon ett tydligt råd:
– Våga börja. Det är roligt! Det finns så mycket att vinna på att bli en del av detta viktiga skifte. Det behöver inte vara så att man omedelbart agerar – fundera bara på vad första steget är. Koppla ihop dig med andra, det finns mycket kompetens och många som vill samarbeta. Våga lämna kvartalsekonomin och tänka långsiktigt. Vi kan göra det – vi är kapabla till det och vi måste göra det. Det är avgörande för att vi ska lyckas med den stora utmaning vi står inför.

Porträtt
Cecilia Ramberg, koordinator utlysningar på Net Zero Industry

Fyra snabba frågor.

Om du inte jobbat med det du gör, vad hade du gjort då?
Varit journalist eller författare

Vad får dig att koppla bort jobbet när du är ledig?
Långa promenader i naturen

Om du fick välja en superkraft, vilken skulle det vara?
Jag skulle vilja kunna spela musik och sjunga

Vad är det mest oväntade som hänt dig under en arbetsdag?
Det mest oväntade brukar inträffa när vi arrangerar stora konferenser. Då kan allt möjligt inträffa, men det brukar lösa sig.

Allt om våra utlysningar hittar du här