Svensk innovation lyfts fram av World Economic Forum

Sedan 2013 har World Economic Forum presenterat en topp 10-lista på världens mest lovande framtidsteknologier. I år återfinns ”Strukturella batterikompositer – en teknik som integrerar energilagring direkt i bärande material”, en teknik från forskare vid institutionen för industri- och materialvetenskap, Chalmers.
Stort grattis till utmärkelsen, vad kände ni när ni fick beskedet?
– Tack, det är väldigt roligt att se det intresse och engagemang som finns för dessa material. Att WEF anser att det är en disruptiv teknologi som radikalt kan bidra till den gröna omställningen är uppmuntrande, säger Björn Johansson, professor i Produktionssystem, Industri- och materialvetenskap vid Chalmers, som varit delaktig i projektet.
Vad innebär det för er i förlängningen att få det erkännandet?
– Det stärker såklart oss i vårt arbete – vi är på rätt väg och vi bidrar till en bättre värld. Den oberoende utvärderingen av teknologin som artikelförfattarna och Dubai Future Foundation gjort ger oss också ett starkt stöd när vi formulerar kommande forskningsansökningar för att fortsätta bedriva forskning för att ännu bättre förstå och utveckla dessa material, säger Leif Asp, professor i Material- och beräkningsmekanik, Industri- och materialvetenskap vid Chalmers och en av forskarna i projektet.
Vad skulle ni säga är den största vinsten i er forskning?
– Det är svårt att prata om vinster i forskningen. Vårt bidrag är att vi drivit ett forskningsområde kring multifunktionella material som nu växt och fått en global omfattning. Ambitionen att, likt naturen, låta materialet ha flera funktioner kommer att leda till minskad materialförbrukning och effektivisering över olika industriella produkter och tillämpningar, menar Johanna Xu, Forskarassistent i Material- och beräkningsmekanik, Industri- och materialvetenskap vid Chalmers.
Vad ser ni är nästa steg för forskningen?
– Vi jobbar med att öka den multifunktionella prestandan hos kompositmaterialen. Dessa är kombinationen av hög mekanisk styvhet och hållfasthet samt hög elektrokemisk energitäthet och effekttäthet. Speciellt tittar vi på att skräddarsy kolfibrer för strukturella anoder, att belägga seghetsmodifierade katodmaterial på kolfiber för den positiva elektroden samt att modellera de kopplade elektrokemiska och mekaniska processerna i materialet, berättar Leif Asp.
Hur påverkar det här era förutsättningar att skala upp och sätta tekniken på marknaden?
– Vi jobbar med uppskalning av processen och det finns absolut goda möjligheter att industrialisera tekniken. Som Dubai Future Foundation skriver i sin analys hoppas och tror vi att den aktör som vågar investera i tekniken kommer att positionera sig väl för att utveckla helt nya energi- och resurseffektiva produkter som utmanar existerande teknikmönster som kan leda till ett paradigmskifte inom elektrifierade system, avslutar Leif Asp.