Sökes: Idéer som bidrar till nettonoll
Svensk tillverkningsindustri ställer om mot nettonoll och i vår pågående utlysning söker vi efter idéer som kan bidra till den visionen. Men för vem passar utlysningen egentligen? Vi fick en pratstund med Net Zero Industrys utlysningsansvariga Cecilia Ramberg.

Utlysningen söker efter projekt som kan bidra till Net Zero Industrys mission om en konkurrenskraftig och resilient svensk tillverkningsindustri med nettonollutsläpp av växthusgaser 2040. Vad kan det innebära?
– Den helt dominerande delen av utsläpp av växthusgaser från tillverkningsindustrin genereras under framställningen av materialen till produkterna samt under produkternas användningsfas. Utlysningen fokuserar därför till stor del på lösningar utifrån ett värdekedjeperspektiv med produkters hela livscykler i åtanke. Vi tror också att värdekedjeperspektivet är ett konstruktivt sätt att uppnå ökad resiliens.
Tillverkningsindustrin är ett återkommande begrepp i utlysningen, vilka aktörer kan ingå i den beskrivningen?
– Utlysningen vänder sig till breda konsortier som har minst ett företag inom tillverkningsindustrin, med det menar vi företag som utför diskret tillverkning. Här ingår även tillverkningsrelaterade cirkulära aktiviteter som återtillverkning, renovering, reparation, demontering och återanvändning (för samma eller annan användning) som utförs på ett sätt som liknar diskret tillverkning. Viktiga samarbetspartners för tillverkningsindustrin är leverantörer och kunder, som är väsentliga för att minska utsläppen i de värdekedjor, upp- och nedströms, som tillverkade produkter existerar inom. Dessa organisationer kan söka projekt, men bara i samarbete med företag inom tillverkningsindustrin.
Vilka typer av projekt ser du kan vara relevanta för den här utlysningen?
– Det finns massor av exempel på hur radikalt mer effektiv resursanvändning och ökad resiliens kan åstadkommas. Här kommer tre exempel för att ge lite inspiration. Det kan handla om att utveckla nya cirkulära affärsmodeller. Det kan också fokusera på förändring av produktutveckling och produktion för att möjliggöra cirkulära värdekedjor genom återtillverkning, renovering, reparation, demontering och återanvändning. Det tredje exemplet skulle kunna vara utveckling av produkter som förbrukar väsentligt mindre fossil energi under användningsfasen.
Om man har en projektidé men känner att den kanske inte har största impact för att nå nettonoll, är den då inte intressant?
– Jag tror att det behövs många bäckar små för att göra en stor å. Konsten är att koppla ihop de små bäckarna (projektidéer med små bidrag till att nå netto noll växthusgaser) så att de tillsammans snabbare ger den effekt vi önskar. Fundera gärna på hur din projektidé kan kombineras med andra, eller hur din projektidé kan accelerera (eller accelereras av) en liknande idé.
Har du några andra medskick till den som funderar på om deras projekt matchar utlysningen?
– Jag vill tipsa om två digitala informationsmöten om utlysningen. Koppla upp dig och lyssna! Alla frågor är välkomna. Samma möte ges vid två tillfällen: torsdagen den 8 maj kl. 13-14 och tisdagen den 10 juni kl. 10-11. Du är också välkommen att kontakta mig på utlysningar@netzeroimpact.se eller 010-228 47 05 för att resonera om dina projektidéer.