Innovativt projekt för cirkulär tillverkning och hållbarhet

Tillverkningsindustrin står inför stora förändringar där klimatförändringar, resursknapphet och ökande miljökrav driver behovet av betydande systemförändringar och ett av Net Zero Industrys FOI-projekt utgår bland annat från att det krävs en övergång till en mer on-demand baserad, multicirkulär ekonomi. Denna nya ekonomi innebär att tillverkningen matchar efterfrågan, att produkter och komponenter kan repareras och ersättas, och att resurser återanvänds och återvinns så effektivt som möjligt.

Med stöd från innovativa projektpartners och den etablerade innovationsplattformen Future by Lund, som har över 90 aktiva partners, finns grunden för en demonstrator med färdiga strukturer, modeller och metodik. Detta gör det möjligt att förena aktörer från universitet, näringsliv, myndigheter för att utveckla modeller och helhetslösningar som tar hänsyn till teknologiska, sociala, kulturella, ekonomiska och miljömässiga aspekter av hållbar tillverkning.

– Projektet, MCRS – Den multicirkulära och hållbara tillverkningsindustrin, börjar med fungerande produkter och digitala produktpass (DPP) där spårbarheten skapar hållbara, robusta, multicirkulära flöden samt additiv tillverkning. Genom att överföra kunskap till blueprints och bygga genomförbara ”cases” kan vi minska miljö- och klimatpåverkan samt skapa fullskaliga resilienta system användbara för olika typer av tillverkningsindustrier, berättar Katarina Scott, projektledare för projektet. Men tar en produkt i taget för att forma systemen.

– Genom databärare, analys, AI och en multicirkulär värdekedja kan vi koppla samman materialdatabaser, industriaktörer, materialforskning, användardesign och återvinning. Detta ökar industrins förmåga att förutse och reagera på störningar samtidigt som resurser bevaras och nya affärsmöjligheter skapas, berättar Lars Mattiasson, projektkoordinator på Future by Lund.

Projektet har sitt ursprung i lång erfarenhet av cirkulära affärsmodeller och hållbar tillverkning. Lars och Katarina har arbetat med dessa frågor i över 20 år och har sett behovet av en transparent värdekedja som möjliggör spårbarhet och återvinning. Med utvecklingen av standarder och blockchain-teknologi har de identifierat en ”tipping point” för att säkerställa transparens och cirkularitet från designstadiet till slutet av produktens livscykel.

– Vår innovationsplattform har en tvärsektoriell, tvärvetenskaplig och tvärindustriell approach. Future by Lund arbetar också med digitalisering och ser nu potentialen i att använda digitala produktpass (DPP) för att skapa en transparent och cirkulär tillverkningsprocess. Plattformen fungerar som en växellåda där olika aktörer kan ansluta, dela och byta partners för att driva innovation, säger Katarina Scott.

Det finns flera utmaningar inom logistik och falska produkter menar projektet. Ett exempel är vikten av att skapa friktion mellan olika industrier för att driva innovation och att använda generiska modeller som kan appliceras över olika sektorer.

– Ett annat exempel är hanteringen av textilavfall, där nya lagkrav kräver att textilier återvinns istället för att brännas. DPP kan spela en avgörande roll här genom att säkerställa spårbarhet och transparens i hela värdekedjan, vilket gör det möjligt att mäta och hantera producentansvar effektivt, menar Lars.

En annan viktig fråga projektet lyfter fram är vikten av att arbeta med policy och lagstiftning för att stödja innovation.

– Genom att delta i EU-kommissionens arbete med policy för innovation kan vi påverka framtida regleringar och säkerställa att våra lösningar är i linje med kommande krav. Vi ser också potentialen i att använda DPP för att möta nya lagkrav kring textilavfall och producentansvar, säger Katarina Scott.

Projektet är bara i sin början, och deltagarna ser en långsiktig utveckling där de kan skala upp och applicera sina lösningar på olika industrier och material. De betonar vikten av att ha en stark kärna av företag och aktörer som kan driva innovation och att skapa en resilient och hållbar tillverkningsindustri. Genom att kombinera lång erfarenhet, innovativa lösningar och ett starkt nätverk av partners, arbetar projektet mot att skapa en transparent och cirkulär tillverkningsprocess som kan möta framtida krav och bidra till en hållbar industri.

Läs mer om projektet


Läs mer om alla våra projekt