Återuppliva matresurser: Utforska nya horisonter i livsmedelsproduktion genom upcycling av livsmedel

Livsmedelsindustrin och handeln i Sverige genererar tillsammans ca 400 000 ton livmedelavfall per år enligt naturvårdverkets senaste rapport.  Upcycling av livsmedel innebär att livsmedel som förlorats i livsmedelskedjan används till produktion av nya livsmedel. Detta ökar resurseffektiviteten, minskar matsvinn och förbättrar miljöpåverkan och lönsamhet.  

Målet med projektet är att utföra en behovsanalys tillsammans med aktörer inom livsmedelskedjan för att undersöka hinder och möjligheter för upcycling. Projektets resultat kommer att göra det lättare för aktörerna i livsmedelskedjan att integrera livsmedelsprodukter som framställts genom upcycling på den svenska marknaden till exempel genom modeller för hur man kan etablera nya värdekedjor baserat på upcycling, policyrekommendationer etc. 

Konkret kommer projektet att resultera i en genomgripande behovsanalys som ger en djup förståelse för intressenternas perspektiv och visar på såväl praktiska hinder som möjliggörare som underlättar upcycling av livsmedel.  Resultatet av behovsanalysen kommer i ett nästa steg kunna användas för att utveckla lösningar som leder till nya koncept för industriell upcycling av livsmede. 

Projektnamn: Återuppliva matresurser: Utforska nya horisonter i livsmedelsproduktion genom upcycling av livsmedel

Diarienummer: 2024-03012

Status: Pågående

Utlysning: Ökad resurseffektivitet och resiliens

Projekttyp: Genomförbarhetsstudie

Ansvarig handläggare: Vinnova

Projektägare: RISE Research Institutes of Sweden AB

Projektdeltagare: Högskolan i Borås, Axfood AB

Projektledare: Karin Österberg

E-post: karin.osterberg@ri.se

Startdatum: 2024-12-01

Slutdatum: 2025-05-01

Industri:

Teknikområde:

Ämne: