
Restströmmar för ett cirkulärt och mer motståndskraftigt matsystem
Re:meat tillsammans med Chalmers och Nya Carnegiebryggeriet gör en genomförbarhetsstudie av möjliga svenska industri, mat- och restströmmar som alternativ till näringsämne (tillväxtmedie) till flera av de mest lovande nya livsmedelsteknologierna. Såsom odlat kött och precisionsfermentering, som vi kallar Media Based Novel Foods (MBNF). Odlat kött har potentiellt en foderomvandlingsgrad på 50% jämfört med kon som har 4%. Den här typen av extrema effektivitetsförbättringar gör MBNF till en innovativ lösning som bidrar till en mycket mer motståndskraftig och effektiv kött- och växtprotein produktion samtidigt som den avsevärt kan minska växthusgasutsläppen (92% för odlat nötkött jämfört med konventionellt nötkött), vatten- och markanvändning.
Projektet syftar till att utveckla hållbara tillväxtmedier för att bygga upp en industri av nya livsmedel (MBNF). Fokuset är att utnyttja industriella restströmmar, projektet utforskar bla. bryggeriernas drav, som en grundläggande näringskälla. Systemet ska omfatta hela livscykeln för dessa restströmmar, från deras framställning inom livsmedels- och dryckesindustrin till att de omvandlas till värdefulla insatsråvaror för tex. odlat köttproduktion och precisions fermentering.